Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Διεκδίκηση των ελληνικών περιουσιών της Πόλης


Δύο από τις μεγαλύτερες τουρκικές εφημερίδες, η «Ραντικάλ» και η «Χουριέτ», παρουσιάζουν το ρεπορτάζ του συντάκτη της εφημερίδας «Μακεδονία», Κώστα Καντούρη, ενώ τα δημοσιεύματα αυτά αναπαράγονται μέσω διαδικτύου και από πολλά τουρκικά ενημερωτικά σάιτ και μπλογκ.
Η «Ραντικάλ» έχει τίτλο «Η ελπίδα των Ρωμιών στον κατάλογο του 1955», ενώ η «Χουριέτ» αναφέρει ότι «ο δικηγόρος που ψαρεύει περιουσίες Ρωμιών με βάση τηλεφωνικό κατάλογο του 1955 θα επιδείξει στοιχεία».
Οι εφημερίδες δημοσιεύουν φωτογραφία κιτρινισμένου τηλεφωνικού καταλόγου του 1955, της εποχής δηλαδή που στην Κωνσταντινούπολη υπήρχε ανθούσα ελληνική κοινότητα άνω των 120.000 κατοίκων. Ως γνωστόν, ο αποδεκατισμός της κοινότητας άρχισε με το μεγάλο πογκρόμ της 5ης και 6ης Σεπτεμβρίου 1955, ενώ από τη δεκαετία του 1940 ακόμη το τουρκικό κράτος είχε θεσπίσει νομοθεσία, η οποία σε μεγάλο βαθμό έπληττε το δικαίωμα κυριότητας των Ελλήνων επί των ακινήτων τους.
Όπως πρώτη ανέφερε η «ΜτΚ»” και αναπαράγει ο τουρκικός Τύπος, τα στοιχεία του τηλεφωνικού καταλόγου του 1955 μελετώνται και σταχυολογούνται, προκειμένου να εντοπιστούν ελληνικά ακίνητα που κατασχέθηκαν από το τουρκικό κράτος.
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση Φωκά, με την οποία δικαίωσε δύο αδέλφια στη διεκδίκηση της περιουσίας της αδερφής τους, αξίας 12.000.000 ευρώ, άνοιξε το δρόμο για να κινηθούν παρόμοιες διαδικασίες για διεκδικήσεις Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης που έχασαν τις περιουσίες τους, οι οποίες υπολογίζονται σε συνολικά 12.000 ακίνητα. Μιλώντας στη «ΜτΚ» ο δικηγόρος των αδελφών Φωκά Δημήτρης Γκελντής, ανέφερε ότι είναι μεγάλο το ενδιαφέρον από ομογενείς που πλέον βρίσκονται διασκορπισμένοι σε όλο τον κόσμο, αλλά, όπως τόνισε, «η υπόθεση έχει πολύ δρόμο».
Επί οκτώ χρόνια, ο κ. Γκελντής εξάντλησε όλα τα ένδικα μέσα ενώπιον της τουρκικής και της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης μέχρι τη δικαίωση των δύο αδελφών. Ο κ. Γκελντής επέστρεψε πρόσφατα από την Κωνσταντινούπολη, έχοντας στα χέρια του το συγκεκριμένο τηλεφωνικό κατάλογο. “Είναι μια καλή αρχή”, είπε υπογραμμίζοντας πως στον κατάλογο αυτό υπάρχουν 300.000 ελληνικά ονόματα και οι δρόμοι όπου έμεναν την περίοδο εκείνη, πριν από το πογκρόμ των Σεπτεμβριανών εναντίον των Ελλήνων της Πόλης. «Ένα πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι δρόμοι έχουν αλλάξει ονομασίες, ωστόσο θα το ξεπεράσουμε με τις μαρτυρίες που υπάρχουν για τα παλιά ονόματά τους», επισήμανε.
Ο κ. Γκελντής συνεργάζεται στην έρευνά του με τον Τούρκο συνάδελφό του, Οκάν Χεμσινλίογλου, υπογραμμίζει όμως ότι “οι τουρκικές υπηρεσίες απαγορεύουν ακόμη και σε Τούρκους να κάνουν έρευνες σε κτηματολόγια και υποθηκοφυλακεία όταν αφορούν τις ελληνικές περιουσίες”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: