Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Καραβάνια προσκυνητών στην Παναγία Σουμελά

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ/aggelioforos.gr

Ενα κορυφαίο θρησκευτικό και ιστορικό γεγονός θα ζήσουν και φέτος περισσότεροι από 1.500 προσκυνητές που αναμένεται να ταξιδέψουν τις επόμενες ημέρες από διάφορες περιοχές της χώρας στο όρος Μελά για να παρακολουθήσουν τη δεύτερη, μετά το 1923, θεία λειτουργία στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά, που θα τελεστεί και φέτος προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Η οικονομική κρίση, αλλά και οι δυσκολίες του μακρινού ταξιδιού περιόρισαν σημαντικά τον αριθμό των πιστών, που πέρσι είχαν ξεπεράσει τις 4.000 από την Ελλάδα και συνολικά τις 6.000.

Σύμφωνα με τους τουριστικούς πράκτορες, από τα γραφεία σε όλη τη χώρα που οργανώνουν εκδρομές για την Παναγία Σουμελά, το ταξίδι αυτό που αποτελεί όνειρο ζωής για χιλιάδες πιστούς, κυρίως Πόντιους, και τους κάνει να διαθέσουν ακόμη και ολόκληρο το μισθό ή τη σύνταξή τους ή ακόμη να έρθουν για το σκοπό αυτό από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τον Καναδά.

«Υπάρχει ενδιαφέρον από πιστούς και εκτιμώ ότι συνολικά περίπου 1.500 άτομα θα ταξιδέψουν από διάφορες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας για το Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα. Το πρόβλημα των πρακτορείων, όχι μόνο για αυτήν την εκδρομή αλλά και τις υπόλοιπες στην Τουρκία, είναι η πολύ μεγάλη αύξηση των τιμών στα ξενοδοχεία της Κωνσταντινούπολης, λόγω της υψηλής πληρότητας που έχουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις έχουμε ακόμη και διπλάσιες τιμές, με συνέπεια να έχει ανέβει το κόστος αυτών των εκδρομών», σημείωσε ο Δημήτρης Μαντούσης, πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας - Θράκης.

Από Θεσσαλονίκη, Βέροια, Δράμα και Πειραιά

Από τη Θεσσαλονίκη μόνο τρία πρακτορεία ταξιδίων οργανώνουν φέτος εκδρομή για το Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο. Μάλιστα, ένα ακόμη που είχε ανακοινώσει την πραγματοποίηση εκδρομής υποχρεώθηκε να τη ματαιώσει, λόγω του μικρού αριθμού δηλώσεων συμμετοχής.

Το κόστος θεωρείται πιο σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας, καθώς οι εκδρομές, ανάλογα με τη χρονική διάρκεια και τις ημέρες παραμονής, κοστίζουν από 600 ευρώ οι οδικές και φτάνουν μέχρι τα 1.200 ευρώ οι αεροπορικές.

«Η εκδρομή που οργανώνουμε είναι 8ήμερη και προβλέπονται δύο διανυκτερεύσεις σε Κωνσταντινούπολη και Αμάσεια και τέσσερις στην Τραπεζούντα. Ξεκινάμε την Παρασκευή 12 και επιστρέφουμε στις 19 Αυγούστου. Το κόστος είναι 600 ευρώ το άτομο και περιλαμβάνει πρωινό και βραδινό, ενώ σε όλη τη διαδρομή θα έχουμε τη συνοδεία τραγουδιστή και ποντιακής λίρας. Εχουμε συμμετοχές από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ακόμη και τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, ενώ διαθέτουμε ακόμη λίγες ελεύθερες θέσεις», επισήμανε υπάλληλος του τουριστικού γραφείου ANETON TOURS από τη Θεσσαλονίκη που οργανώνει οδική εκδρομή.

Ενα ακόμη πρακτορείο, το VERGINA TRAVEL από τη Βέροια, που θα πραγματοποιήσει εκδρομή στην Παναγία Σουμελά από τις 10 έως τις 19 Αυγούστου, δεν έχει πλέον διαθέσιμες θέσεις, καθώς έχει συμπληρωθεί ένα λεωφορείο 47 ατόμων.

Ειδικά φέτος, τέσσερις μητροπόλεις, οι Πειραιώς, Δημητριάδος, Δράμας και Πειραιά διοργανώνουν από κοινού προσκυνηματική εκδρομή με πτήση τσάρτερ της Aegean, την οποία συντονίζει ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Πειραϊκής Εκκλησίας. «Η εκδρομή ξεκινά στις 12 και έχει επιστροφή τις 17 Αυγούστου. Γίνεται με πτήση τσάρτερ στην Τραπεζούντα και περιλαμβάνει όλες τις μετακινήσεις, διαμονή και ημιδιατροφή, καθώς και 250 προσκλήσεις, για όσους πάρουν μέρος, να παρακολουθήσουν εντός της Ιεράς Μονής της Παναγίας Σουμελά τη θεία λειτουργία», επισήμανε εκπρόσωπος του ραδιοφωνικού σταθμού. Οδικές εκδρομές οργανώνονται και από την Αθήνα και πολλές ακόμη πόλεις απ' όλη τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: